Този блог е страничен проект от официалния ми сайт. Тук можете да намерите съвети и уроци от моите занаяти и от опита на колеги, както и полезна информация(надявам се) за изкуството, стиловете, оръжията, бита на хората през различните епохи, друга информация, лични мои мнения и др.
Евгени Димов

Гильош / Гильоше


ГИЛЬОШЕ или ГИЛЬОШ (от фр. guilloché ) - орнамент, съставен от повтарящи се, преплитащи, разгъващи се вълнообразни линии. Активно се използува за украса на фасадите в класическата архитектура. Среща се в романския период, Византийската култура,келтската орнаментика, ренесанса, неокласицизма, и къде ли още не.

  • В полиграфията се използва така наречената "техника гильоше", за защита на всякакъв тип ценни книжа от фалшификации.Известните на всички ни "банкнотни плетеници", "водни знаци", или гильоши.


Това се извършва с гильоширащи машини(разбира се швейцарски). Най- прецизните от тях са с ръчно задвижване на режещият инструмент, като последните образци са произведени през 1948-1949г. Голяма част от използуваните сега машини "висш клас", са произведени от 1850г.- 1949г.Съвременната компютърна техника до голяма степен е навлязла в тази област, но в най-прецизните образци все още не може да измести "старите машинки", защото по някои параметри са още ненадминати. Все още е невъзможно да се възпроизведе Гильоширана композиция на цифрова полиграфска машина(принтер), особено когато става въпрос за дебелини от порядъка на 70-40 микрона, че и надолу,и това съчетано с постоянна смяна на дебелината, посоката, цвета, взаимодействието с други гильоши, и др.Всичко това създава непреодолими прегради, и за сега матриците и клишетата за най-прецизните защити си се правят на старите ръчни машинки. Освен това, дори монохромни изображения, изработени по този класически начин, много трудно, до невъзможно, се поддават на сканиране и векторизиране с 100 % достоверност, понеже не рядко съдържат неравноделно повтаряне на елементи и щрихи в орнамента и самата линия, като по този начин са способни да натоварят огромни масиви от паметта, и затруднят работата на компютъра, а ако към това прибавим и цветове, преливане, задачата става сложна, много сложна.


  • Техника гильоше се използува в часовникарската индустрия- Циферблатите на часовниците най-висш клас не рядко са гильоширани(във вид на щрихи, лъчи, ромбове, вълни, и др.) с подобни на гореописаните , от ново ръчни машини.

-
  • В бижутерията, освен гильоширане на метални повърхности, се прилага и така наречения "емайл гильоше". При него, върху гильоширана повърхност се нанася прозрачен или полупрозрачен тониран емайл. Емайлът гильоше примерно е широко застъпен при доста от яйцата Фаберже...


1 коментар:

1. Напишете Вашето мнение в предназначения за това прозорец
2. Изберете своя профил
3. Натиснете"Публикуване на коментара" -Готово! :)
---------------
Предварително можете да прегледате как ще изглежда с бутона "Визуализация"
Можете да използвате някои HTML маркери, например:
<b></b>, <i></i>, <a href=""></a>
---------------
За мнение или въпрос можете да ползвате също и стен вестника на блога