Този блог е страничен проект от официалния ми сайт. Тук можете да намерите съвети и уроци от моите занаяти и от опита на колеги, както и полезна информация(надявам се) за изкуството, стиловете, оръжията, бита на хората през различните епохи, друга информация, лични мои мнения и др.
Евгени Димов

"златната " апликация от колесница...

Безкрайно съм въодушевен от титулната публикация на последният брой на списание 8 << ”Златната” колесница на траките >> .Уникалната декоративна плоча (открита в с. Краново), служила за апликация на колесница (реставрирана перфектно), просто ме накара да онемея:




Инкрустация на метал в метал по нашите земи!, ... при това с два вида метал!! , ... изключително “чисто” (от гледна точка на занаята) изработена!!! ... през І-ІІ в. от н.е. !!!! Я виж ти !!!!!

За това как е открита колесницата през далечната 1976 г. , и “преоткрита” сега (вече с новите технологии) украсата на апликацията, служила като своеобразен “номер на знатната колесница, и още много други интересни факти, си е описано много добре в самото списание(Списание 8 брой 9 септември 2009).
Тук просто искам да изразя своето възхищение към античния майстор, сътворил този безспорно световен шедьовър. А и мисля, че такива наистина върхове в занаятчийското изкуство имат специална “ложа” точно в този блог, и в подобните нему.

Самата апликация представлява желязна плоча(размери: 520Х120Х3 mm), изтеглена чрез коване. Върху нея са инкрустирани от жълт метал, в симетрична композиция от три дяла: фронтони, люнети, колони(йонийски тип), лаврови гирлянди , лозов орнамент, антични съдове. Всичко това е оградено с елегантна рамка от медна инкрустация. От мед са и инкрустираните четирилистни детелини, и дръжчиците на всяка една клонка . По всяка вероятност за контраст, желязото е било оксидирано чрез нагряване, и последващо обмазване с масла или катран. Съчетанието на трите метала, а и едновременното инкрустиране на контур и сложни полета, са изключително умело и майсторски направени. Самата композиция е напълно ритмична и хомогенна като наситеност. Жалко, че последващото пробиване на отворите за закрепването към самата колесница, е било извършено грубо, и е нарушило на някои места самата инкрустация (това е не рядко срещано в античността). Явно "монтажника" не е държал особено на изкуството ...
Апликацията притежава също и две бронзови глави на Медуза Горгона(с инкрустиран естествен или изкуствен тюркуаз на очите), както и бронзов бюст на Херакъл. Вероятно всичко е изглеждало така:



Не мога да пропусна да отбележа (с огромен респект), и 6 месечния труд на реставратора Силвия Борисова, благодарение на който инкрустацията е “блеснала” с цялата си красота ...




И за финал: историческата стойност на находката нямаше да е толкова голяма, ако вместо “имитация на злато”, беще ползувано истинско такова. Защо?



Анализът на жълтия метал показва наличие на:
Cu (Мед)....................80,339 %
Zn (Цинк)...................13,466 %
Sn (Калай)...................2,990 %
S ( Сяра).....................1,325 %
Fe (Желязо)..................1,023 %
Pb (Олово)....................0,695 %
Ni (Никел)....................0,103 %
Mn (Манган)..................0,058 %
Това на съвременения език на металите и сплавите им, означава МЕСИНГ !!! Може би първият съзнателно добит в човешката история!!!
(Цинкът като метал е открит едва през ХVІ в. , а първия месинг е получен в Англия през 1781 г.)

А сега де!?


-------------------------------------------------------------
*Целият материал, както и снимките, са заимствани от списание 8 и интернет
-------------------------------------------------------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

1. Напишете Вашето мнение в предназначения за това прозорец
2. Изберете своя профил
3. Натиснете"Публикуване на коментара" -Готово! :)
---------------
Предварително можете да прегледате как ще изглежда с бутона "Визуализация"
Можете да използвате някои HTML маркери, например:
<b></b>, <i></i>, <a href=""></a>
---------------
За мнение или въпрос можете да ползвате също и стен вестника на блога