Този блог е страничен проект от официалния ми сайт. Тук можете да намерите съвети и уроци от моите занаяти и от опита на колеги, както и полезна информация(надявам се) за изкуството, стиловете, оръжията, бита на хората през различните епохи, друга информация, лични мои мнения и др.
Евгени Димов

Няколко стъпки, как да обработим снимките си на Photoshop, без да "остареем" пред компютъра ;-)



Неведнъж съм писал че направата или украса на една вещ е основната, но само част от цялата работа.
Поместих (тук) няколко съвета относно заснемането.


Днес публикувам урока на Станислав Славов, който в отделни прости и нагледни стъпки, по един забележителен, подчертано нескучен и разбираем начин, посочва как да направим основна обработка на нашата снимка, като:
  • постановка за снимане
  • премахване и заменяне на фон
  • фотокорекции
  • рисайз и уеб оптимизирано запаметяване на снимката.

Все важни и задължителни неща, ако искаме да показваме успешно работата си по интернет, било то на форуми или личния сайт.


Да не многословя, ето го и самия урок:
за по-голяма яснота, кликайте на изображенията за да видите по-едрите снимки

***


Няколко стъпки , как да си свършите работа с Фотошоп, без да остареете пред компютъра ;-)




Такаааааа! Да започваме! Това на снимката съм аз - радвам се да се запознаем!


Първо осигурете фона за заснемане - подходящ е всеки лист хартия, винил или както е при мен в случая плакат. Не е задължително фонът да е бял или точно определен цвят - важно е цветът да е контрастен на този на ножа. Избягвайте пъстрите мотиви - ще ви усложнят работата в последствие. Затова аз просто обърнах плаката и работих върху другата страна.



Положете листа върху равна основа - аз ползвам бюрото ми. Загърнете плаката във формата на рампа - честито! Току що направихте първия си блу-бокс или синя кутия. С по-прости думи това е просто равен фон около целия предмет. Така ножа ще се "рее" във въздуха. Едно време са го правили задължително син, заради настройките на тв-камерите, но вече технологията много напредна и блу-бокса не е блу, ами какъвто цвят им дойде.
Важен момент е да привлечете за минутка помощник - един да държи листа, а другият да снима. Може да се справите и сам, стига Чернобил да ви е дарил с трета ръка и добра координация.



А сега заснемете ножа - не си играйте много по настройките на апарата - експонация, макро-режими.. снимайте на автоматичен и за всеки случай правете два кадъра - с и без светкавица. Като изпъвате или отпускате листа за основа, ще можете да контролирате блика - т.е. отблясъка по острието на ножа. Не се притеснявайте, ако все пак на снимката остане блик - Фотошоп успешно се справя.
Не ви трябва специално осветление за снимките, препоръчвам да снимате близо до прозорец.

Моля, не се подсмихвайте, ами включете компютрите си - доказано е по научен път, че по-добре работят включени!



Проверете дали все пак нямате Фотошоп на компютъра - колкото и да е странно може и да го откриете ;)
Ако ли не, ползвайте торентите и се снабдете с Фотошоп, нашият в случая е версия CS5. Като ще попадате в черните списъци на американските корпорации, поне изтеглете последния... Да живеят авторските права!



След като веднъж сте го стартирали, изберете File - Open, за да отворите снимката на ножа, който имате намерение да разхубавите.



Eто как изглежда нашият нож в началото на разкрасителните процедури - тъмен, върху нежелан фон, твърде синкав.



Най-отговорната стъпка - отделянето на ножа от фона и поставянето му на чист фон, далеч от несгодите на лошата фототехника ;)
Изберете инструмента pen, подобен на връх на писалка. щракнете върху него и започнете внимателно да поставяте точка след точка, “обрисувайки” по този начин силуета му. използвайте линиите за плъзгане вдясно или вляво, ако част от ножа остане скрита.
В случай, че поставите точка на грешно място изберете Еdit, Undo. веднага ще разберете, когато undo-тата се изчерпат ;)



Съединете последната с началната точка (до курсора се появява малко кръгче).
След тази най-изтощителна част, ножът изглежда заобиколен от точиците, които до преди малко сте му поставяли.



Ето ги и “маршируващите мравки”. така във Photoshop се наричат беличките точици, които, подобно на новогодишна украса, кръжат около острието.
Моля, натиснете Ctrl+J



Натиснете F7.
В менюто, което би следвало да се отвори в дясно на вашия екран ще различите два отделни слоя.
Е, вече разполагате с два ножа - единият все още се търкаля върху мърлявия сиво-син фон, а другият плава свободно в пространството (шахматните квадратчета са индикация за прозрачност).



Изберете долния, по-шарен слой и натиснете Ctrl + Delete



Поздравления! Ножът ви вече е върху бял фон. Мислете за него като за предверието на клиника за пластична хирургия - от тук започва всяка по-сериозна манипулация.



Потърсете при менюто в горната част на екрана бутона Image. След като го натиснете, щракнете върху Adjustments, в отворилия се прозорец изберете Levels.



Тарикатлъкът тук е следния. Малката бяла стрелка трябва да обере равната част на графика, до началото на схематичния склон. Планината, която виждате пред вас се нарича “хистограма” и обрисува разпределението на светлите и тъмните квадратчета, от които се състои снимката на ножа. В лявата си част са разположени тъмните части, в средата - сивите, от дясно са светлите.



Снимката на нашия нож изглежда е доста тъмна, тъй като хистограмата е изключително разположена вляво. Ясно! Щракваме върху малката бяла стрелка и я придвижваме до хистограмата, така че да я “подпре”, без да прави опит да изкачи склоновете и. Ако вашата хистограма е изнесена вдясно, тоест снимката ви е прекалено светла, направете същото с черната стрелка. Понякога светлите и тъмните части са балансирани и хистограмата е в центъра, “придърпайте” и двете крайни стрелки, докато не достигнат “полите” на тази своебразна планина.



Сега ножът е по-контрастен, но все още по него има кътчета, където цари непрогледен мрак. Сякаш хората от Photoshop са знаели, че това ще се случва често и на много хора, защото са предвидили за целта специален инструмент. За подробности - следващия кадър:



Изберете отново Image, Adjustments, но този път щракнете върху Shadows / Highlights.
(важно - функцията е достъпна само за версия CS2 и по-високи)



Обясненията тук са излишни - движете двата плъзгача ту в дясно, ту в ляво и щракнете върху ОК, когато резултатът ви удовлетворява. Ножът вече е осветен хармонично и балансирано по цялата си дължина (стъпка по стъпка изминаваме дистанцията от сумрачната дневна до професионалното фотостудио ;)



Ctrl+U
Пореден прозорец с неразбираемо съдържание...
Ето как работи той с думи прости:
- за притежателите на сиво/черни ножове: издърпайте плъзгача на средното меню вляво, това ще обезцвети ножа и ще му придаде по-суров, заплашителен вид;
- за онези, които снимат ножове с красиви, шарени дръжки: издърпайте плъзгача надясно, това ще подсили цветовете, ще ги направи още по-желани :) много полезна функция и в случайте, когато става въпрос за скара..



Сега ножът е изрязан от фона, но изглежда прекалено плосък. От палитрата със слоевете - F7, изберете изрязания вече нож - горният слой. Огледайте се за малък бутон FX в долния край на панела. Натиснете бутона и от падащото меню изберете Drop Shadow.



Ще отнеме повече време да обясня как работи това, отколкото сами да раздвижите слайдърите и да видите. Като се наиграете, вече ще сте напълно наясно. Не забравяйте да изберете отметката Превю, за да наблюдавате резултата от играчка-плачката ви в реално време.



А сега използвайте тази опция, за да запишете снимката във формат и размер, подходящи за уеб. За целта избере от меню File, Save for Web & Devices или просто натиснете Ctrl+Shift+Alt+S :



Експериментирайте със стойността на панела quality, докато резултата ви хареса.



Според нас 800 пиксела ширина е достатъчно и съобразено с уеб-стандартите и съвременните монитори.



С Фотошоп можете да постигнете много повече от показаното до тук. За това обаче няма лесен начин и 10 стъпки.
Стъпките до тук ви дават някаква основа, от която само небето е лимит.
Пробвайте, не хапе!




***


Това бяха стъпка по стъпка основните трикове, чрез които да обработим нашата снимка. Урокът определено ще е много, много полезен за всеки "самопродуциращ" се майстор.

Нека не Ви плашат многото снимки, те са направени да опростят, а не да усложнят живота Ви. Просто отворете снимка на Ваша работа във фотошоп, и следвайте стъпките- лесно е;)

Благодаря на Станислав Славов за положения голям труд , и с интерес чакам следващия му приложен "гайд" в необятния лабиринт на растерните и векторни програми ;)


------------------------------------------------------
Оригиналната публикация е във форум KnivesBG.com

Сайт на автора:


Материалът е публикуван със съгласието на автора
------------------------------------------------------


4 коментара:

  1. Благодаря! Урока е чудесен!

    ОтговорИзтриване
  2. Радва ме че урокът се е харесал,
    за това изцяло трябва да благодарим на Станислав :)

    Предстои качването на още един негов илюстриран урок, за изчертаване на векторен обект на CorelDraw

    ОтговорИзтриване
  3. помогнете при мен не става зад въпросната снимка бял фон а си стои все така дори немога да кликна на аджуст :(

    ОтговорИзтриване
  4. Урокът е пробван и ако се следват точно стъпките, няма причина да не се получи.

    Щом Adjustments не може да се включи въобще , то най-добре потърсете някой приятел който разбира от тези работи, да провери настройките и състоянието на програмата Ви.

    Не мога да се сетя дори за една причина тази функция да не е активна...

    ОтговорИзтриване

1. Напишете Вашето мнение в предназначения за това прозорец
2. Изберете своя профил
3. Натиснете"Публикуване на коментара" -Готово! :)
---------------
Предварително можете да прегледате как ще изглежда с бутона "Визуализация"
Можете да използвате някои HTML маркери, например:
<b></b>, <i></i>, <a href=""></a>
---------------
За мнение или въпрос можете да ползвате също и стен вестника на блога