Този блог е страничен проект от официалния ми сайт. Тук можете да намерите съвети и уроци от моите занаяти и от опита на колеги, както и полезна информация(надявам се) за изкуството, стиловете, оръжията, бита на хората през различните епохи, друга информация, лични мои мнения и др.
Евгени Димов

In Memoriam



 През 2012г. светът на гравьорското изкуство загуби знакови майстори , сред които:




Анджело Галеаци ( Angelo Galeazzi )




Роден през 1931г. В Кастениято, Бреша, Италия ( Castegnato - Provincia di Brescia , Italy )

Маестро Галеаци, както е наричан почтително от гравьорите, е водеща фигура сред италианските гравьори и един от пионерите в техниката, която днес наричаме “Булино”
Лично аз , когато чуя тази дума, първото име което ми идва на ум е неговото.

Заедно с класическите ловни сцени, А. Галеаци е един от първите художници гравьори, които започват да изобразяват Диана и други различни неокласически мотиви върху оръжието.

Анджело Галеаци, заедно с Фирмо Фракаси ( Firmo Fracassi ), и Джанфранко Педерзоли ( Gianfranco Pedersoli ) и други талантливи и иновативни гравьори, работи за FAMARS ( Fabbrica Armi d’Abbiatico e Salvinelli ).
Техните работи допринасят за ренесанса на Италианската и световната гравюра на оръжие, както и за издигането на съвременната оръжейна гравюра като отделен арт раздел с висока художествена стойност.



Някои от работите на маестро Галеаци :













Филип Грифне ( Philippe Grifnée )


 През 1970г. Филип Грифне завършва гравьорската школа в Лиеж, Белгия,  при известния гравьор Рене Делкур ( René Delcour ).

От 1970 до 1988г работи за  Auguste Francotte, като усъвършенства уменията си във фината оръжейна гравюра. Освен това успоредно, той той започва да преподава в школата в Лиеж

През 1988г. неговата изискана работа е забелязана от оръжейниците в  Holland & Holland и той започва да гравира техни оръжия с екслузивен договор от 1992 до 1997г.

През 1997г. Друга британска оръжейна компания с висока репутация  James Purdey & Sons сключва договор с Филип Грифне , и той започва успоредно работа за  Holland и Purdey , което прави до последно.

През цялото това време Филип Грифне не изоставя преподавателската си дейност в гравьорската школа в Лиеж , GRS ( в grand mastrers program ) както и на редица семинари по света.

Хората които са имали пряк досег с него ще запомнят неговия висок интелект, много доброто владеене на няколко езика, уважителното му отношение към всеки човек и изключителната му ловкост и продуктивност  с ръчен щихел

Някои от работите на Ф. Грифне:


 
 
 
 









Тази година, този свят напусна и моя учител :

 Светлозар Райчанов

Дърворезбар,  гравьор, оръжейник и артист от световен калибър.

Светлозар е роден през 1957г. в гр. Варна  ,  дълги години живее и твори в гр. Сопот.
Самороден и неизчерпаем талант, далеч надраснал нивото ЗМНХЗ, перфекционист в работата си, с изключително развито чувство за композиция и естетика. Основател на известната като “Спотска школа”
Негови творби са излагани на престижни изложби в страната и чужбина.

Светлозар Райчанов беше майстор от нов съвременен тип. Отворен към световната култура и споделящ свободно знанията и опита си с останалите.

Лично аз нямаше да съм това което съм, без съдбата да ме бе срещнала с него, без дълги години да съм си “сверявал часовника”  с неговия.

Някои от работите на Светлозар Райчанов:






3 коментара:

  1. Една прекрасна възпоменателна статия, Гена. Поклон пред паметта и творчеството им!

    ОтговорИзтриване
  2. Петър Чобанов(Са4мо)17 декември 2012 г. в 9:26

    Мир на праха им.."Човек дори и добре да живее - умира, и друг се ражда..но сътвореното от него ОСТАВА.."

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря Ви за коментарите,
    Реших да драсна по някой ред за тези трима майстори и художници, защото освен това че са колеги и са напуснали този свят в една и съща година, между тях има много общи неща.

    И тримата създават качествено ново равнище в тази област.

    И тримата имат голямо влияние върху следващите поколения гравьори.

    ОтговорИзтриване

1. Напишете Вашето мнение в предназначения за това прозорец
2. Изберете своя профил
3. Натиснете"Публикуване на коментара" -Готово! :)
---------------
Предварително можете да прегледате как ще изглежда с бутона "Визуализация"
Можете да използвате някои HTML маркери, например:
<b></b>, <i></i>, <a href=""></a>
---------------
За мнение или въпрос можете да ползвате също и стен вестника на блога