Този блог е страничен проект от официалния ми сайт. Тук можете да намерите съвети и уроци от моите занаяти и от опита на колеги, както и полезна информация(надявам се) за изкуството, стиловете, оръжията, бита на хората през различните епохи, друга информация, лични мои мнения и др.
Евгени Димов

"Нож с Дракон" (клас "Аристократ")

Приключих окончателно последният ми проект- "Нож с Дракон"(клас "Аристократ")
Проектът е концептуален, и представлява окомплектован гравиран нож, с гравирани кутия и принадлежности за поддръжка на острието и ръкохватката.


Ножът разбира се е акцентът на тази композиция, и сложността на гравировката и инкрустациите, особено на ръкохватката е може би на 70-80 % от предела на моите възможности като гавьор и дърворезбар към този момент.Като цяло обаче исках да избягам от формулата "нож +". Щеше ми се всичко да е едно цяло, и отделните компоненти да са по-скоро като "част от цялото". Именно за това реших кутията освен като такава, да изглежда и като своеобразен "кафез за дракон", като символ на обуздаването на стария свят(по волята на кръста- в центъра) и старите същества,митове и страхове. За това се стигна до ажурният капак със засилени ажурни зони, с келтски тип орнамент, напомнящ решетка:

В този ред на мисли започнах проекта, който погълна изключително много усилия и работа .
Ето и някои детайлни снимки:
-ръкохватка- проекции:

-други детайли:


Клас "Аристократ" е условно определен. За него са задължителни високия клас на сложност на украсата, както и тези аксесоари от окомплектовката:...които представляват допълнителни прибори за поддръжка на острието и ръкохватката на ножа.

Задължителни са също и използването на благородни метали, както и по- обширната позлата:Ето и техническа информация и характеристика на материалите за целия комплект:
 • НОЖ: обща дължина- 210mm;
 • ОСТРИЕ: 100mm, стомана 440C(54т. HRC), позлатена(22к) металогравюра;
 • ДРЪЖКА: ергономична, материал-дива круша, миниатюрна дърворезба, инкрустации сребро, гравирани нитове, скулптиран дракон, апликации сребро;
 • КУТИЯ: 300х100х65mm, орех, ажурна дърворезба -келтска орнаментика, инкрустации сребро;
 • Заточващ масат на фирма Gesser(60т HRC), частично хромиран, позлата на върха(22к), ръкохватка орех, дърворезба, протектор- месинг , покрит с естествена кожа (телешки юфт);
 • течност за периодично подхранване на дървената ръкохватка, в шишенце от кафяво стъкло, и капачка- корк, и орех с дърворезба;
 • четчица за обмазване на дръжката-естествен косъм, орех, месинг, дърворезба;
Изделието е съпроводено и със сертификат за произход и уникалност.

Въпреки футуристичната дръжка и скулптирания дракон, ножът е изключително удобен:Публикувано в галерия ножове

Понастоящем, комплекта е притежание и част от колекцията на висш аристократ(принц) от близкия изток

8 коментара:

 1. Впечатляващо!Перфектна изработка,визия,а от написаното разбирам и "расови" материали!Блазе му на притежателя-такова изделие бих съзерцавал дъъъълго време!

  ОтговорИзтриване
 2. Благодаря за отзива, Десо, още повече когато идва от творец и приложник, чиито произведения много ценя.

  ОтговорИзтриване
 3. EVALA NEVEROIATEN TVOREC SI VASXI6TAVAM SE NAXORA KATO TEB.IMAM VAPROS KOLKO 6TE MI STRUVA PRIKLAD LUXS ZA SLR BLAGODARIA PREDVARITELNO

  ОтговорИзтриване
 4. ILI OBIKNOVEN DARVEN PRIKLAD ZA KALA6NIK

  ОтговорИзтриване
 5. Здравей,
  до колкото разбрах, трябва ти изработка само на приклад. Иди на "препратки" в моя сайт, и кликни на четвъртия банер- "АПОЛО КАН". Майстора е много добър-Крум Аврадалиев. Той е правил прикладите на въпросните SLR-ки. Да не те притеснява това, че е чак от Златоград. Той пътува постоянно, и можете да се разберете. Надявам се че съм бил полезен. Желая всичко най-хубаво, и успешна 2010 :-)

  ОтговорИзтриване
 6. здравей много хубави неща правите може ли да попитам за цените или да ми кажете каде мога да ги вида ?

  ОтговорИзтриване
 7. Здравейте,
  Благодаря за оценката :)
  По принцип моята работа е предимно по поръчка и няма наличности.

  Информация относно дадено изделие за цена , технически данни и др. можете да получите, ако се свържете с мен чрез някой от изброените от мен контакти.

  ОтговорИзтриване
 8. Благодаря за информацията

  ОтговорИзтриване

1. Напишете Вашето мнение в предназначения за това прозорец
2. Изберете своя профил
3. Натиснете"Публикуване на коментара" -Готово! :)
---------------
Предварително можете да прегледате как ще изглежда с бутона "Визуализация"
Можете да използвате някои HTML маркери, например:
<b></b>, <i></i>, <a href=""></a>
---------------
За мнение или въпрос можете да ползвате също и стен вестника на блога