Този блог е страничен проект от официалния ми сайт. Тук можете да намерите съвети и уроци от моите занаяти и от опита на колеги, както и полезна информация(надявам се) за изкуството, стиловете, оръжията, бита на хората през различните епохи, друга информация, лични мои мнения и др.
Евгени Димов

Луксозни кутии за вино


Бутилка добро вино е чудесен начин да зарадваме отсрещния човек с един скъп,изтънчен, и в същото време не- претенциозен и задължаващ подарък. Обикновено бутилките са опаковани и поднесени в умишлено направени груби, дамгосани кутии тип "сандък", "щайга", и др. От вътре самите бутилки са положени в талаш, изкуствено напрашени и дори опаяжинени... и така този "винпромски" в своята същност стереотип, битува вече много години.
Луксозното вино, поднесено по този начин, въобще не може да се впише в интериора и материалния свят на лукса- там, за където обикновено е предназначено.
Освен това- запитал ли се е някой- какво става с "опаковката " на подаръка, на която обикновено е дарствения надпис, фирмения знак, или името на подаряващия? Не е ли по-добре тя да е луксозна и красива вещ сама по себе си, и да се ползва, дори след "употребяването" на подаръка, като продължава да напомня по мил и деликатен начин за дарителя?
***
В този ред на мисли започнах проект, който завърших непосредствено преди коледа :
изработване и украса на луксозни кутии за вино. Желанието на поръчителя беше, кутиите да придават достатъчна тежест на подаръка, освен това и те самите да са част от него.

Това всъщност е серия от няколко кутии за вино. Всяка кутия е предназначена за две бутилки вино.


И именно тук се получава интересното: Самата кутия, след като се извади виното, може да се превърне в чудесна кутия за документация и кореспонденция:
В нея идеално се побира формат А4, плюс отделение за писалки, преспапие и дребни предмети:



Самото вино е поставено на подвижна поставка, която стои плътно и стабилно в кутията :



Дърворезбата по капаците на кутиите е в различни варианти, ето един от тях:



Лозов орнамент в рамка, стил Ар Нуво(art nouveau). В средата е изработен фирмения знак на поръчителя, умишлено заличен на снимката.

Ето отново всички данни за кутиите:
  • материал: Орех.
  • Полировка шеллак
  • тапицерия-черен картон
  • Фирмен надпис.
  • Дърворезба с лозов орнамент по капака, стил Ар Нуво(art nouveau).
  • Всяка кутия е предназначена за две бутилки вино, стоящи на поставка.На дъното, за декоративен ефект е поставено платно от помачкано ленено зебло.
  • Освен това, махайки виното, поставката и зеблото, собственика разполага с кутия за документация и кореспонденция (в кутията идеално се побира формат А4)




публикувано в галерия "други"


Няма коментари:

Публикуване на коментар

1. Напишете Вашето мнение в предназначения за това прозорец
2. Изберете своя профил
3. Натиснете"Публикуване на коментара" -Готово! :)
---------------
Предварително можете да прегледате как ще изглежда с бутона "Визуализация"
Можете да използвате някои HTML маркери, например:
<b></b>, <i></i>, <a href=""></a>
---------------
За мнение или въпрос можете да ползвате също и стен вестника на блога