Този блог е страничен проект от официалния ми сайт. Тук можете да намерите съвети и уроци от моите занаяти и от опита на колеги, както и полезна информация(надявам се) за изкуството, стиловете, оръжията, бита на хората през различните епохи, друга информация, лични мои мнения и др.
Евгени Димов

Електрохимично ецване с ПВЦ фолио

Препубликувам тук чудесния урок на М. Цилков, в който той обяснява стъпка по стъпка  за начинът му на електрохимично ецване върху метал. Ето го и самия материал:Внимание: Бъдете предпазливи при използването на електричество и химикали!
 

Малко теория:
Електрохимичното ецване е процес, подходящ за маркировка на метални детайли. При него се използва електролит (в случая разтвор на натриев хлорид - готварска сол). Металният елемент се свързва директно към положителния полюс на постояннотоков източник (анод), а второ парче от същият метал се свързва към отрицателния полюс (катод). При включване на електрическия източник, метал от анода се превръща в катиони и се разтваря в електролита. Скоростта на разяждане на метала зависи от мощноста на източника на ток и площта, която ецваме.

Използвани материали:

а. “Пациентът”, в случая нож, който ще маркираме. Минат е с шкурка 400, за да хване добре лепенката.
б. Стикер от ПВЦ фолио с изрязано в него лого и положено отгоре прозрачно транспортно фолио за по-лесно монтиране. Ако се използва обикновено фолио изрязаните части трябва да се отстранят предварително, иначе оставят лепилен слой, който пречи на разяждането на метала. Аз използвам шаблонно фолио “Орафол” серия 810, защото не оставя лепило след премахване. Затова и чистя зоните за ецване чак след като съм залепил фолиото на детайла. в. Електролит - наситен разтвор на готварска сол. г. Правотоков източник - в случая адаптер на 5 V и изходен ток 300 mA. На положителния полюс има щипка за хващане на ножа, а на отрицателния железен електрод - болт. Може да бъдат използвани всякакви правотокови източници, в това число батерии, акумулатори.
д. Помощни материали - макетно ножче, ножица, тиксо, разтворител за почистване. 

Стъпка по-стъпка:
а. Почистваме детайла с разтворителя. Залепяме шаблона с логото и махаме транспортното. Облепяме с тиксо около шаблона. б. Захващаме с щипката положителния полюс на адаптера към ножа. Капваме електролит върху шаблона.
а. Потапяме отрицателния електрод в електролита, внимаваме да не го допираме директно до ножа. В течността започва да се отделя чернилка.
б. Когато се натрупа много от нея, може да се забърше внимателно и да се капне отново електролит.

Махаме тиксото и шаблона, почистваме и voilà:


При моята постановка времето за ецване е около 4 минути. Добре е да се направи предварително проба. При процеса се отделя топлина и за да не се отлепи шаблона от високата температура е добре източника да не е много мощен.

Според мен това е най-лесния начин да се маркира закалена стомана, особено когато самата маркировка не е сложна.

При по-сложно изображение може да се ползва метода с тонер и чисто химично ецване. Надявам се скоро да сколасам да покажа как става и това..

PS. Снимките не са качествени, но надявам се да вършат работа. ------------------------------------------------------
Оригиналната публикация е в съседния раздел на блога - "Работилницата"
Материалът е публикуван със съгласието на автора
------------------------------------------------------

2 коментара:

 1. само не разбрах ножа потопен ли стои в електролита ?

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Не, електролитът е в напоен тампон-електрод, допрян до острието на нужното място:

   [снимка]

   Изтриване

1. Напишете Вашето мнение в предназначения за това прозорец
2. Изберете своя профил
3. Натиснете"Публикуване на коментара" -Готово! :)
---------------
Предварително можете да прегледате как ще изглежда с бутона "Визуализация"
Можете да използвате някои HTML маркери, например:
<b></b>, <i></i>, <a href=""></a>
---------------
За мнение или въпрос можете да ползвате също и стен вестника на блога