Този блог е страничен проект от официалния ми сайт. Тук можете да намерите съвети и уроци от моите занаяти и от опита на колеги, както и полезна информация(надявам се) за изкуството, стиловете, оръжията, бита на хората през различните епохи, друга информация, лични мои мнения и др.
Евгени Димов

Шедьоврите "Фаберже"

Отварям рубрика, в която ще се описват различни върхови достижения в ювелирното и други изкуства, като ще се опитам(колкото ми позволяват познанията ,разбира се)да акцентирам не върху това, чия собственост са , или по чия заръка са направени, а от ръцете на кои изкустни майстори и артисти са излезли тези шедьоври. Струва ми се че в болшинството от случаите историята им е длъжник.

***

Какво ли не сме "закичвали" с етикета " шедьовър"-с основание, или без. терминът се е превърнал в клише, и когато го употребяваме, не се замисляме какъв огромен труд, умения, творческа мощ трябва да се вплетат за да се получи шедьовър. А когато се спомене „ювелирен шедьовър”- веднага ми изниква едно име –ФАБЕРЖЕ- марка, достигнала връх в своята област, и останала в историята( дай боже всекиму...) като колос в занаята, надживяваща славата на притежателите на драгоценните предмети.

Излишно е да споменавам че предмети „Фаберже” са квинт есенцията на най- престижните колекции. Скоро така нареченото „Ротшилдово Яйце” бе продадено за 9 500 000& (Christie's). Но до тук с цифрите. По- важни за мен са самите предмети със своята перфектна изработка, граничеща с маниакалност, на ръба на реалното,....и разбира се майсторите, чиито феноменални умения били способни да удоволетворят и най-екцентричните желания и капризи на клиентите си.
Малко данни:
Главно действащо лице е Карл Фаберже- роден на 18(30) май 1846 г. в Санкт-Петербург. Баща му, Густав Фаберже, (от протестантски произход) бил скромен ювелир със самостоятелна практика. През 1866 г Карл става пълноправен майстор в семейната работилница,а през 1872 г. поема управлението и в свои ръце

Първият майстор, който оглавил работилницата бил Ерик Август Колин (1836-1901), финландец по националност(клеймо «Е.К.»).Най-голяма известност добил като ювелир, работещ в древни, „антикварни ” стилове, особено след копирането на скитски украшения(V-IVв пр.хр.)от Кримско съкровище

Михаил Евлампиевич Перхин (1860-1903), дошъл във фирмата на 26г.,и работил до смъртта си(Клеймо «М.П.»). Руски селянин, самоук, той изпълнявал заданията си с голямо усърдие. Всички негови произведения се отличават с високо качество, като силните му страни били техниката „гильоше” и контрастното злато, любим стил-барок. Именно Пехин отговарял за изработката на такива шедьоври като Императорските Пасхални яйца.

През 1903 г. приемникът на Перхин на поста главен майстор станал неговият главен помощник(Клеймо «H.W.» ) Хенрих Емануил Вигстрийм (1862-1923), който заемал този пост до закриването на фирмата през 1917 г. (с идването на революцията...). Вигстрийм обичал да възпроизвежда елементи стил Людвик XVI, също стил ампир. Особенно широко той ползвал лавров орнамент. По негово време славата на фирмата достигнала своят епогей.

Август Вилхелм Холмстреем бил изключителен ювелир и ненадминат шлифовчик на скъпоценни и полускъпоценни камъни. Едн от най- сериозните автори в ателието през годините


Други изключителни майстори :
Алма Пил, Август Фридрих Холминг(«А*Н»), Карл Густав Армфелт, А. Бенуа, Франсоа Бирбаум, Василий Зуев , Иохан Зенграф, и още много други.

Обект на "Фабержиране" са всякакви предмети от бита:



по-горе се виждат щемпелите на фирмата( с двуглав орел- специално разрешено от император АлександърІІІ), както и седалището в Петербург на ул. "Большой Морской 16"( бил съм там...мястото е невероятно)

Безспорно връх в изяществото и съчетанието на материалите са така наречените "яйца Фаберже"(общо 68 на брой). Ето и някои от тях:





Ето и малко видео:



Капацитетаът на фирмата няма аналог и до днес- през годините предметите с марка "Фаберже" достигнали, и надхвърлили 120 000 единици- бройка, характерна за промишлеността, само че става дума за чисто занаятчийски произведения
Фаберже много добре е плащал на своите хора, но работния ден е бил: всеки ден от 7,00 до23,00ч., в неделя: от 8,00 до 13,00ч....
Ееееей, див капитализъм- как да не дойде революцията?!

1 коментар:

1. Напишете Вашето мнение в предназначения за това прозорец
2. Изберете своя профил
3. Натиснете"Публикуване на коментара" -Готово! :)
---------------
Предварително можете да прегледате как ще изглежда с бутона "Визуализация"
Можете да използвате някои HTML маркери, например:
<b></b>, <i></i>, <a href=""></a>
---------------
За мнение или въпрос можете да ползвате също и стен вестника на блога