Този блог е страничен проект от официалния ми сайт. Тук можете да намерите съвети и уроци от моите занаяти и от опита на колеги, както и полезна информация(надявам се) за изкуството, стиловете, оръжията, бита на хората през различните епохи, друга информация, лични мои мнения и др.
Евгени Димов

Меандър

Меандърът (гр.Μαίανδρος) е разпространен в древността геометричен орнамент, във вид на линии, пречупващи се под прав ъгъл, и обикновено многократно повтарящи се в ред. Допускат се и елементарни: разклонение, прекъсване преплитане и презастъпване.


Основен тип орнамент. Абстрактен в същността си. Придава особен геометричен акцент и въздействие. Символизира вечността, законите на природата, нейната цикличност, цикличността на възпроизводството(поне според културолозите). Един от любимите ми, въпреки че до сега не ми се е случвало да го използувам, поради факта че е орнамент с подчертан характер, задължаващ, и по-трудно се съчетава с останалите типове орнаменти. Едно обаче не може да се отрече: меандъра еднакво добре стои и в графичен , и в пластичен (триизмерен) вид- това не е така при всички орнаменти...

Името „меандър“ произлиза от античното наименование на реката Меандро (днешната Бююк Мендерес на полуостров Мала Азия), защото наподобява безкрайните и витиевати завои.

Произхода му е в Мала Азия, може би през неолита, но реално развитие получава през бронзовата епоха- микенската -елинската култура , като достига своя връх при елинската керамика 800-600г. пр. н. е., и се използува периодично през вековете- примерно през римската,византийската култура, класицизма, Викторианската епоха, ар деко, неокласицизма и др. Застъпен е и в хералдиката, макар и бегло.

У нас примерно меандър може да бъде видян по фасадата на църквата”Христос Пантократор” в стария Несебър:

Като малък случайно зърнах този фриз, и дълго недоумявах защо църквата е опасана с... хитлеристки кръстове... По- късно баща ми обясни все пак, че това е меандър, и е по-старичък(както и пречупения кръст) от третия райх...

Важно! Меандъра е орнамент със строго определени правила, някои от които са:
  • задължително стеблото да е с постоянна ширина,
  • стеблото трябва да завива под прав ъгъл

На много места всевъзможни мултиплексирани витиевати плетенички и флинтифлюшки са припознавани като меандър.

8 коментара:

  1. Това Бююк Мендерес в Турция ли е?
    Малко на турски ми бие

    ОтговорИзтриване
  2. Да, в Турция е. На самата дума съм ударил линк с подробности.

    ОтговорИзтриване
  3. Орнаментите на снимката от Несебър повече ми приличат на редуващи се свастики, въртящи се на ляво и на дясно

    ОтговорИзтриване
  4. Да, точно такава е логиката на разгъване на орнамента...

    ОтговорИзтриване
  5. имам пръстен и обеци с този орнамент каква символика носят те

    ОтговорИзтриване
  6. Габриела, в статията е споменато за символиката на меандъра.
    Макар че лично аз не обръщам внимание с каква символика и значения е "натоварен" един орнамент. Възприемам го по-скоро като естетика :-)

    ОтговорИзтриване
  7. Откъде накъде Микенската култура да е Елинистична??Може би защото така пише в учебниците!!Само,че Циклопските градежи,Зверинните стилове,Златните маски,Каменните гробници и т.н.нямат аналози в по-късната Елинистична култура!!??Те се срещат като артефакти главно по Българските земи!!!!А и откъде накъде Свастиката,респективно-Меандъра,да се определя непременно като "гръцко"произведение???Аз мисля,че Свастиката е много по-древен символ от Елинската цивилизация и категорично принадлежи на Балканските Тракийски народи!!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, така е.
      Между микенската и елинистичната култура има различия, някои от които съществени.

      Относно така наречената "свастика" и меандъра:
      Тук става въпрос за знаци орнаменти и символи с изключително древен генезис, и "пришиването" им към коя да е култура, включително и нашата балканска, е некоректно.

      Изтриване

1. Напишете Вашето мнение в предназначения за това прозорец
2. Изберете своя профил
3. Натиснете"Публикуване на коментара" -Готово! :)
---------------
Предварително можете да прегледате как ще изглежда с бутона "Визуализация"
Можете да използвате някои HTML маркери, например:
<b></b>, <i></i>, <a href=""></a>
---------------
За мнение или въпрос можете да ползвате също и стен вестника на блога