Този блог е страничен проект от официалния ми сайт. Тук можете да намерите съвети и уроци от моите занаяти и от опита на колеги, както и полезна информация(надявам се) за изкуството, стиловете, оръжията, бита на хората през различните епохи, друга информация, лични мои мнения и др.
Евгени Димов

Палеолит:

Отварям рубрика”стилове и епохи”, за различните стилове в развитието на цивилизацията, като ще се опитам да опиша с няколко думи и картинки(ако въобще това е възможно) най-характерното, споменавайки и за бита, оръжията и естетиката на съответната епоха.
Ще започна с най-ранната епоха, най-ранна, в смисъл първата, от която са останали достатъчно артефакти

***

Палеолит (гр. παλαιός — стар, древен и λίθος — камък) –старо каменна епоха.
Този огромен период(от преди ок.2,6 млн.год. до някъде ок. 10 000г. пр. н е.) започва с използуването на каменни оръдия на труда от човека, и завършва с появата на земеделието. Това е периодът, в който окончателно се обособява и налага като вид Homo Sapiens.
Ловен тип култура.По това време хората живеят на малки групи-семейства и не се различават особено от животните. Потребяват това което природата им поднася, и до голяма степен зависят от нея. Все пак възникват първите оръдия на труда, и се открива огъня. Тези събития, основни за човешката цивилизация, чувствително подобряват живота на хората, и ги отделят съществено и трайно от животните. По темата много по-добре и подробно е написано на други места. Тук искам да наблегна върху изкуството и естетиката(смело може да се говори за такива) на така нареченият “първобитен човек”- достатъчно е да погледнем тази пещерна рисунка(късен палеолит) от пещерата Ласко:


Тези рисунки не спират да ме изумяват с красотата, лекотата и достоверността, замаха с които са изпълнени, и то още 12 000-10 000г. пр. н. е. , красота, лекота и достоверност , не достигнати от доста следващи епохи. Да вземем примерно тази скалната рисунка”война”:



личи динамика, устрем-напълно чужди на неолитното....та чак до египетското, а и средновековното изкуство. А при този скален отпечатък на “родилка”:


ясно личи преден и заден план, понятие за разположение на обектите в пространството, переспектива, абсолютно липсващи хилядолетия след това... египтяните подреждат плановете, изобразявайки ги етажирани на различни редове...



За тази статуетка на жена най-вече се коментира “Рубенсовия вкус” на така наречения “първобитен човек”, сякаш сме слепи за красотата, мекотата и хармонията на формите, напълно отсъстващи примерно от последващите озъбени и недодялани неолитни тотеми .

Оръдия на труда:Тъй като става въпрос за ловен тип култура, оръдията на труда почти се припокриват с оръжията-копия,брадви,остриета,стъргалки за кожа,игли.Направени са от дърво, кости, все още примитивно отлюспени кремъчни клинове


ето и вероятната технология на оформянето им:


Оръжието:

... лекото кроманьонско копие, мятано с копиемет, заменило тежкото и тромаво копие на неандерталеца

Украшенията: Възниква потребност от разкрасяване, а може би и разграничаване от останалите. Бижутата са били най-вече нанизи от зъби на животни, раковинки, шарени камъчета и др:


няма данни за допълнително разкрасяване на дрънкулките(като резки, точици и др.)...явно попрището "гравьор" и "резбар" тепърва ще възниква.

Интериор: Жилищата на палеолитният човек били или импровизирани колиби и навеси, или пещери.Все още липсват хигиенни навици- изхвърлял е хранителните отпадъци на мястото на което се е хранили живял. В същото време е изписвал обитаваните от него пещери с рисунки, които според някои хипотези служели единствено като мишени за обучаване по ловни умения, но като че ли не са служили само за това:


мишени на тавана...едва ли...

ето и една палеолитна ръка- получен отпечатък чрез вдухване на стрит пигмент:



Горе посочената скулпторка също е с интериорно предназна- чение









ето и малко видео:



и един палеолитен"Victorinox"

Няма коментари:

Публикуване на коментар

1. Напишете Вашето мнение в предназначения за това прозорец
2. Изберете своя профил
3. Натиснете"Публикуване на коментара" -Готово! :)
---------------
Предварително можете да прегледате как ще изглежда с бутона "Визуализация"
Можете да използвате някои HTML маркери, например:
<b></b>, <i></i>, <a href=""></a>
---------------
За мнение или въпрос можете да ползвате също и стен вестника на блога