Този блог е страничен проект от официалния ми сайт. Тук можете да намерите съвети и уроци от моите занаяти и от опита на колеги, както и полезна информация(надявам се) за изкуството, стиловете, оръжията, бита на хората през различните епохи, друга информация, лични мои мнения и др.
Евгени Димов

Ленен Безир

Безирът се добива от различни блажни масла, като се варят продължително, с прибавяне на съединения (обикновено манганови, кобалтови, оловни, и др.), които съединения го карат в последствие да изсъхва доста по-бързо от маслата.



Най-качествен, и подходящ за нашата работа, а именно финишна обработка и импрегниране на дърво, е лененият безир. Той представлява жълтеникава до тъмно кафява гъста течност(по-светла или тъмна, в зависимост от температурата , при която е приготвен). Засъхва за няколко, до не повече от 20-24часа(без облъчване или напичане; времето зависи и от порьозността и предварителната обработка на дървото), като пластът е приятно "лаково" изглеждащ, равномерно засъхнал , леко еластичен,прилично здрав.
Не препоръчвам обаче исползуването на закупен от първата железария продукт, на чийто етикет пише "Ленен Безир" или дори "Висококачествен, пречистен ленен безир". Рискувате, течността вътре да няма нищо общо не само с лена, но и с безира.Безирите често са "кръщавани", било при самото им добиване (като са били употребени недопустими долнокачествени масла),било след това (като се добавят недопустими евтини минерални безири или масла).Резултатът след тяхната употреба е обикновенно- бавно и неравномерно съхнещо, или изобщо незасъхващо покритие, което често е груб слой, с неприятен "нефтен" мирис.
В заключение ще кажа само че все пак моите предпочитания клонят към исползуването на ленено масло.
Как да проверим качествен ли е безира?
на предварително зачистена и обезмаслена непопиваща площ (ламарина, парче ламиниран паркет, стъкло) разтриваме с бала безира на много тънък филм. Трябва още тогава течността да се поддава на раномерно нанасяне. Съхненето трябва да е при умерена температура(не повече от 18-20°), на сянка, и трябва да завърши напълно за 10 часа, максимум 1 ден, като трябва да притежава гореописаните качества, характерни за качественият безир.
Съхранение : Лененият безир се съхранява също като лененото масло, а именно- на тъмно и прохладно място, в тъмно(обикновено кафяво)шише. Трайността му се повишава, колкото по-малко има досег с кислорода от въздуха. За товатрябва да изпълва съда до горе, а при изливане, в съда се пускат малки речни камъчета (речен филц), или стъклени перли, до качване на нивото до гърлото

8 коментара:

  1. Радвам се че попаднах на вашата статия и се надявам да не спирате да ни пишете за видовете бои тъй като цяло мисля че не сме особено информирани и купуваме от магазина неща,които в повечето случаи съсипват дървото.На скоро взехме една боя черна и като сложихме върху дървото се оказа, че т е доста лъскава и леко се стича по раклата.А в магазина като обяснихме за какво става дума, те ни препоръчаха тази.Явно и самите продавач консултанти не с наясно и само и само да имат продажба са готови да кажат това,което ние искаме, а не би трябвало да е така в подобни случаи.Вече поне разбрах как да видя дали е качествен безира.

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря за думите, за съжаление в последно врама не ми остава време да пиша тук.

    Относно боята - можеби ако се нанася на тънки слоеве няма да се стича.
    Относно гланцът - трябва да се пита продавачът и да се изисква боята да е "гланц", "полугланц" или "мат" в зависимост от желанието ни

    ОтговорИзтриване
  3. Има толкова много модели бои и лакове и всякакво подобни течни мазила, с които да намажем дървото и то да се задържи по дълго време, без да изсъхне заради климатичните условия, то така и да не го нападнат неприятни буболечки.На вилата ми сега сменяме парапетите на терасите,които са дървени.Първо ги лакираме , след това ги боядисваме.Благодаря ви за тази статия и информацията,която ни давате тук. Но не знаех, че безира се съхранява на едно по тъмно място и ако може да е по хладно.За жалост нашият безир е до един прозорец, където доста го пече сега слънце....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това се прави с цел да не се форсира полимеризацията, за която са нужни температура, светлина и кислород

      Разбира се това е за естествения ленен безир
      Това което се продава по железариите не го коментирам

      Изтриване
  4. Преди 10 год. намазах нова вътрешна ламперия с безир. Дървото ужасно "настръхна" и лепеше поне 7-8 години. Сега е изсъхнало напълно, мога да го почистя и искам да го лакирам. Чувам, обаче, че върху безир не може лак. Какво да правя? Ако го изшкуря, дали е нужно импрегнат и лак?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма никакъв проблем щом е изсъхнало напълно.
      Всеки лак на маслена/алкидна основа ще захване здраво за основата

      Изтриване
  5. Хубаво е че ни пишете с кой материал и лак е добре да боядисаме след монтаж на дървени неща.Лесно се слагат, но за да се задържат в безупречен вид и да са като нови,а не веднага да бъде нападнато дървото от различни буболечки трябва да го лакираме. С подобен безир това лято боядисах доста дъски, с които след това използвахме за механата за стена и за парапети на балконите.Получи се доста добре,надявам се с безира да се запази всичко.Интересувам се през какъв период е добре да ги повторим?

    ОтговорИзтриване
  6. Всичко зависи от вида на дървесината и от климатичните условия на които е подложена

    ОтговорИзтриване

1. Напишете Вашето мнение в предназначения за това прозорец
2. Изберете своя профил
3. Натиснете"Публикуване на коментара" -Готово! :)
---------------
Предварително можете да прегледате как ще изглежда с бутона "Визуализация"
Можете да използвате някои HTML маркери, например:
<b></b>, <i></i>, <a href=""></a>
---------------
За мнение или въпрос можете да ползвате също и стен вестника на блога