Този блог е страничен проект от официалния ми сайт. Тук можете да намерите съвети и уроци от моите занаяти и от опита на колеги, както и полезна информация(надявам се) за изкуството, стиловете, оръжията, бита на хората през различните епохи, друга информация, лични мои мнения и др.
Евгени Димов

Хари Бриърли - изобретателят на неръждаемата стомана

 



През тази година се навършват 110 години от произвеждането на  първия в света нож от неръждаема стомана, в Шефилд, от компанията

 R. F. Mosley & Co Ltd:



 

 Това не би било възможно без откритието на неръждаемата стомана през 1913г от Хари Бриърли. 


Каква е предисторията: 

През 1908 г. две от водещите компании за производство на стомана в Шефилд (Thomas Firth & Sons и John Brown & Company), обединяват усилията и създават специална лаборатория за иновации, която е оглавена именно от Бриърли. В годините, предшестващи Първата световна война, производителите и в Европа, и на Острова се опитват всячески да подобрят качествата на стоманата и да намалят ерозията и, по силата на вътрешни и външни фактори.
С наближаването на първата световна война целта е да бъдат направени по-издръжливи оръдията. Бриърли залага в изследванията си на добавяне на различно количество въглерод и хром към желязото. За да проведе металографски анализ на експерименталните проби, той ги ецва с помощта на алкохолен разтвор на азотна киселина, обичайно използван за изследване на кристалната структура на въглеродните стомани. И така, през август 1913 г., докато работи върху един от отлетите от него образци, металургът с изненада открива, че произведената от него хромна стомана се оказва устойчива на агресивни химически въздействия, т.е. устойчиви на корозия.
Съставът на сплавта е както следва:

  • 85,30 % желязо
  •   0,24 % въглерод
  • 12,80 % хром
  •   0,20 % силиций
  •   0,44 % манган


 

Именно на базата на тази стомана още през следващата 1914г, ще бъдат произведени първите в света неръждаеми ножове и прибори за маса, от фирмата R. F. Mosley & Co .

 

Производството на първата серия ножове не се оказало безпроблемно. На няколко пъти опитите се проваляли - стоманата ту била твърде жилава и невъзможна за обработка, ту трошлива. 

 


В края на краищата, партньорството на Хари Бриърли и Ърнст Стюард (ръководителя на производството и главен мениджър) прецизирало правилната термична обработка, и първите 12 прибора за маса, с неръждаеми остриета и дръжки от телешка кост, били факт. И това били първите в историята артикули, произведени от неръждаема стомана.

 

Любопитно:

Съвременното английско обозначение за неръждаема стомана - „stainless steel“( което буквално се превежда като „стомана  с по-малко, или без петна“) - не принадлежи на самия Бриърли, който я нарича  „rustless“ (буквално неръждаема)

 


Терминът прилага горе споменатият Ърнст Стюарт, който в хода на тестване на стоманата в оцет, забелязва, че тя все пак леко се повлиява, но „цапа по-малко“ -  и образува доста по-малко от другите стомани петна. Името се възприело и използва от металурзите и до днес.
Немският вариант „rostfrei“ все пак означава-точно "неръждаем"




Няма коментари:

Публикуване на коментар

1. Напишете Вашето мнение в предназначения за това прозорец
2. Изберете своя профил
3. Натиснете"Публикуване на коментара" -Готово! :)
---------------
Предварително можете да прегледате как ще изглежда с бутона "Визуализация"
Можете да използвате някои HTML маркери, например:
<b></b>, <i></i>, <a href=""></a>
---------------
За мнение или въпрос можете да ползвате също и стен вестника на блога